Auteur: Machteld Wentzel

Foto: Mijn beide zonen….bezig aandachtig te zijn.

Vandaag heb ik mijn eerste mindfulness training. Ik onderga die dus. Ik geef em niet. Ik doe wel oefeningen met mindfulness in de trainingen en workshops, maar ik benoem ze niet zo. Mijn rugzakje is gevuld met allerlei meditatie-, ontspannings-, yoga-, mensendieck-, theater/zang kennis en ervaring. Toch….ik ben geen gecertificeerd trainer in mindfulness dus het leek mij goed voor mijzelf en voor mijn bagage om een echte mindfulnesstraining te volgen. In eerste instantie wilde ik niet, want het is op een woensdagmiddag en ik heb dan vaak een training staan. Er zijn 8 bijeenkomsten en die moet ik ook alle 8 bijwonen. Dus dat gaat me werk schelen. Ik heb afgewogen of het dit waard was en ik dacht van wel..laten we hopen dat het ook zo uitpakt. In de groep zitten nog andere coaches en ook iemand die ziek is geweest. Dat maakt het wel heel bijzonder. In een nieuwe en onverwachte situatie kom ik gelijkgestemden tegen.

Mindfulness schijnt goed voor heel veel te zijn. Je moet veel mediteren en dat is goed voor je hersenen. Dit is wetenschappelijk bewezen, lees ik vaak op internet. Het woord mindfulness of de uitdrukking ergens mindful mee bezig zijn, is niet meer weg te denken in de nederlandse taal. Zo engels als het is… Het is vooral training in aandacht,  in het hier en nu aanwezig zijn, zonder oordeel zijn en acceptatie van hoe en wat er is op dat moment. Als trainer en coach/therapeut heb ik deze middelen ruimschoots tot mijn beschikking, want dit zijn professionele middelen die aan de basis staan om iemand te mogen begeleiden. Maar privé, hoe zit het daarmee?

Ik lees weleens een boek, niet zo heel aandachtig en in het moment. Betekent dit dat ik niet mindfull bezig ben? Het gaat er waarschijnlijk om hoe ik dat doe, met welke focus. Mijn focus hangt enorm van mijn doel af. Wil ik het boek nog even snel aflezen? Of wil ik werkelijk alles uitgebreid gelezen hebben? Daar zit verschil in.

Marisa Garau ( een mindfulnessgoeroe) schreef op internet iets wat mij verbaasde:

‘Iedereen vindt mindfulness dus geweldig en staat volledig achter de principes…maar niemand schijnt het daadwerkelijk in te zetten.’

Volgens haar is dit door de tijd die het iedere dag kost om te moeten mediteren. We hadden het toch druk? Dan kan dit er echt niet bij. Dus zorg voor een mindfulle actie die in je leven past. Daar kan ik wat mee! Zo ben ik nu ook één en al concentratie terwijl ik dit blog schrijf. Dat gaat van zelf. Je kan een bom laten vallen en ik zit nog aan de tafel op mijn laptop te schrijven. Is dat mindfull? We gaan het zien. Ik hou je op de hoogte, want na een paar lessen weet ik vast meer.

Probeer eens deze oefeningen die wellicht in te passen zijn in je dagelijkse bezigheden:

– doe wat je doet met volle aandacht. Fiets naar je werk, ruim de afwasmachine uit, los een probleem op.

-voel je lichaam, doe regelmatig over de dag een bodyscan

Wil je dit op een organische manier leren toepassen? In de weken op Mallorca en in Zweden, gaan we o.a daarmee aan de slag.